De liefde voor de natuur zit in ons DNA. Die natuur wordt ons alsmaar dierbaarder en daarom besteden we steeds meer aandacht aan duurzaamheid en ecologie. Vaak zichtbaar, maar nog vaker verborgen achter de schermen. En we blijven onszelf nog elke dag verbeteren want alles kan altijd beter.
In januari 2020 behaalde ZOO Planckendael de Green Key, het internationaal ecolabel voor toerisme en recreatie. Met de Green Key belonen Toerisme Vlaanderen en Good Planet Belgium uitbaters van toeristische ondernemingen in Vlaanderen voor de inspanningen die ze leveren voor het leefmilieu.
Lees hieronder enkele voorbeelden van wat we vandaag al groen doen én wat we plannen voor morgen.
Groen doen, in 1.001 grote en kleine dingen
Zo tonen we ons hart voor de natuur
De KMDA heeft een wetenschapsteam in dienst waar topwetenschappers onderzoek verrichten om het leven van dieren te beschermen en verbeteren, zowel in dierentuinen als in de natuur. In Brazilië, Kameroen en de Democratische Republiek Congo hebben we al jarenlang projecten die ter plekke de natuur onderzoeken van de bedreigde goudkopleeuwaapjes, chimpansees, gorilla’s en bonobo's.
We beheren de kweekprogramma's van onder andere de okapi en kongopauw. En ons project voor het beschermen en uitzetten van de bedreigde monniksgieren in Europa krijgt wereldwijd aandacht.
De natuur dicht bij huis beschermen we in De Zegge, ons unieke, prachtige natuurgebied van 111 ha in Geel.
Wist je dat we zelfs een welzijnswetenschapper in dienst hebben? Die moet er voor zorgen dat de dieren in onze dierentuinen zich goed in hun vel voelen.
Enkele honderden bomen en struiken groeien en bloeien er in ZOO Planckendael. Het domein betekent voor de inwoners van Mechelen een belangrijke groene long, op een boogscheut van de stad.
De nieuwe Expeditie Bonobo en het nieuwe verblijf voor de berberapen ogen exotisch, maar de planten in de buitenlucht zijn vooral inheems. Dat is beter voor het ecologisch evenwicht in de Mechelse natuur. Binnen planten we wel exotisch groen, bijvoorbeeld in Expeditie Bonobo, maar dat komt uit onze eigen gekweekte collectie.
Bij de vernieuwing van de gebouwen gebruiken we zoveel mogelijk slimme technieken op gebied van energie. We bestuderen of er bij de renovatie van de Azië-serre warmtepompen, degelijke isolatie en zonnepanelen geplaatst kunnen worden ... Kortom, we willen stevig investeren om het energieverbruik te verminderen.
In onze restaurants beperken we wegwerpplastic tot een minimum. Koffie drink je dus bij ons uit een echte koffiekop. En we moedigen het gebruik van herbruikbare mokken aan met een korting op een kopje koffie of thee. Wie toch zijn koffie wil meenemen naar buiten, krijgt een papieren wegwerpbeker.
In de kantoren gebruiken we alleen maar FSC-papier. Alle folders, magazines en brieven worden gedrukt op papier met FSC-label, gemaakt van onder andere houtpulp uit duurzaam beheerde bossen.
Koffie, thee, chocolade, suiker ... heel wat lekkers dat we in onze restaurants en shops aanbieden is fairtrade. Logisch, want eerlijke handel komt mens én natuur ten goede. We bestuderen voortdurend hoe we nog meer kunnen werken met en fairtradeproducten.
Plastic tasjes in onze shops zijn uit den boze. De onweerstaanbare knuffels, schattige hebbedingen en bijzondere cadeaus kunnen naar huis worden meegenomen in een mooie, herbruikbare draagtas.
Wat druppels of een stevige herfstbui? Hemelwater wordt opgevangen in buffers, aan onder ander bij restaurant Toepaja en de Azië-serre. Ook bij onze nieuwe projecten voorzien we collectoren voor regenwater. Geen druppel gaat verloren.
We besteden ook permanent aandacht aan ons waterverbruik om zo weinig mogelijk leidingwater te verspillen. Zo zuiveren we het water met moderne filtersystemen en hergebruiken we bassinwater voor de besproeiing van de planten. In ZOO Planckendael bouwden we zelfs een complete waterzuiveringsinstallatie.
Sinds kort kan je met ecocheques niet alleen dagtickets maar ook een ZOOabonnement betalen. Wat een mooi ecocadeau voor jezelf en wie je lief is!
We moedigen bezoekers en medewerkers aan om op een duurzame manier naar de ZOO te komen. Bijna 80% van de KMDA-medewerkers komt naar het werk te voet, per fiets of met het openbaar vervoer. Meer dan 30% legt de woon-werkafstand volledig met de fiets af. Drie sportieve medewerkers fietsen zelfs meer dan 25 km, enkele rit!
In onze restaurants en op onze buffetten serveren we ook lekkere vegetarische gerechten. Minder vlees en vis eten zorgt voor een flinke verkleining van onze ecologische voetafdruk.